\"/
\"/ \"/    

Navštívili jsme na webu: Jaké bude počasí?

Šárka Procházková, ÚVT MU
Ročník IX - číslo 2, prosinec 1998
Citace: Š. Procházková. Navštívili jsme na webu: Jaké bude počasí?. Zpravodaj ÚVT MU. ISSN 1212-0901, 1998, roč. IX, č. 2, s. 14-16.
Tematické zařazení: Webové zdroje a technologie
Článek je součástí seriálu Navštívili jsme na webu
 předchozí článek | následující číslo 

Každý z nás si tuto otázku určitě již nejednou položil. Na odpověď však dnes nemusí čekat až na televizní či rozhlasové zpravodajství, ale kdykoliv může použít Internet. V tomto čísle Zpravodaje se nebudeme věnovat pouze jednomu místu na Internetu zabývajícímu se počasím, ale protože míst na toto téma je mnoho, přinášíme výběr a srovnání těch důvěryhodnějších.

Meteorologická informační stránka

http://meteo.vsb.cz/

Ještě než se začneme opravdu zabývat předpovědí počasí, měly by nám být známy alespoň některé základní pojmy jako teplá fronta, studená fronta apod. Pro takové seznámení doporučujeme právě tuto velmi dobře zpracovanou encyklopediinejběžnějších pojmů z oblasti počasí, doplněnou mnoha obrázky, kterou jistě ocení laik i dobrý znalec oboru. Hned úvodní stránka působí příjemným dojmem. Centrální obrázek odkazuje na použitou literaturu, informace o účelu stránek, o tom, kdo je jejich tvůrce, apod. Kolem centrálního obrázku jsou umístěny menší obrázky, které kromě popisu vždy symbolizují některý meteorologický pojem, jako jsou vlhkost, atmosféra, cyklóna, anticyklóna, oblačnost, bouřka, mlha a řada dalších. Klepnutím na některý z nich se zobrazí stránka, která tento pojem podrobně vysvětluje, a tam, kde je to možné, je pro lepší představu doplněna mnoha dalšími obrázky či odkazy na ně. Encyklopedie je zpestřena synoptickými mapami nebo družicovými snímky pořízenými ve Francii společností Meteo France.

Nyní se již budeme věnovat vlastním předpovědím.

Seznam DNES: Počasí

http://dnes.seznam.cz/index.cgi?akce=pocasi

Předpověď, kterou zde můžeme najít, je asi nejpříjemněji graficky vyvedená, ale podává pouze základní informace. Dvě mapky ČR v podobě sluníček, obláčků či mraků informují, jaké počasí a teploty jsou dnes a jaké budou zítra. Dále pak následuje předpověď na čtyři dny dopředu pro Prahu, Brno a Ostravu a ještě dále obdobná předpověď pro hlavní města dvanácti vybraných Evropských států. Užitečný je rovněž levý pruh s nabídkou, který je rozdělen na tři části: Počasí v ČR, Družicové mapy a Celosvětové zdroje. Položky v části Počasí v ČR nás navádějí na jiná místa zabývající se počasím (např. ČTK - viz níže). Mezi Družicovými mapami najdeme animované snímky a zájemcům o aktuální družicové mapy můžeme doporučit odkaz http://meteo.vsb.cz/satelit.htm nebo přímo odkaz na francouzskou společnost Meteo France (http://www.meteo.fr/temps/ s volbou Satellites). Celosvětové zdroje pak odkazují na obdobné zahraniční stránky zabývajícími se počasím, jako je slovenský Zoznam DNES, CNN Weather, Meteo France apod.

ČTK - České noviny: Počasí

http://ctk.ceskenoviny.cz/pocasi.html

Na této stránce jako první upoutají dvě mapky informující o počasí aktuálního dne. Na rozdíl od výše zmiňovaného Seznamu DNES se zde můžeme dovědět navíc mnoho dalších cenných informací. Především je to předpověď na následující tři dny, dále pak informace o stavu ozónové vrstvy, o východu a západu Slunce a Měsíce, předpověď sluneční a geomagnetické aktivity, zajímavé rekordní a průměrné teploty aktuálního dne v historii a konečně aktuální předpověď na celý týden. Závěr stránky obsahuje ještě další informace, které mohou být každý den zaměřeny jinak. Mohou to být informace o smogové situaci (např. na severu Moravy a v Brně) nebo informace o sněhových podmínkách na našich horách. Občas může následovat nějaká zajímavost (mrazy v Rumunsku apod.). Pravým sloupečkem se můžete přesunout na běžné novinové informace. z domova, ze světa a ze sportu buďto pomocí vyhledávání nebo prostřednictvím předložené nabídky.

Meteopress s.r.o.

http://www.meteopress.cz/

Zde se zaměříme pouze na část Aktuální informace a předpovědi v části Meteoservis. Následující stránka se dále dělí na dvě základní části - Aktuální a Předpověď. Část Aktuální přináší opravdu aktuální a hezké obrazové informace o počasí, teplotách, větru a tlaku v ČR. Je třeba uvést, že aktualizace probíhá každé 3 hodiny a čas poslední aktualizace je u každého obrázku vždy uveden. Dále můžeme najít dvou až třířádkové informace o  počasí v Praze či o stavu ozónu nebo přehledné tabulky s informacemi o počasí a teplotách ve čtyřiceti evropských (světových) městech nebo informující o koncentraci škodlivin v ovzduší ve vybraných městech ČR. V části Předpověď najdeme zajímavou tabulku předpovědí na jeden den pro ČR v podobě informací o počasí a teplotách ve čtrnácti městech ČR, dále pak kratičké informace o  synoptické situaci na 24 a 72 hodin, biometeorologickou předpověď informující o stupni zátěže a rizikových skupinách a konečně informaci o rozptylových podmínkách pro ČR.

ESNET s.r.o.

http://www.esnet.cz/pocasi/

Stránky o počasí společnosti ESNET s.r.o. nabízejí kompletní zpravodajství o počasí na tři dny dopředu, dlouhodobou předpověď, údaje o Slunci a Měsíci (např. informace o fázích Měsíce, východu a západu Slunce a Měsíce, sluneční aktivitě apod.), údaje o stavu ozónové vrstvy, biometeorologickou předpověď a řadu dalších informací. Všichni milovníci zimních sportů jistě ocení užitečnou informaci o množství sněhu na našich horách. Zelený nabídkový pruh vlevo navíc umožní rozšířit si informace o sněhu odkazem na velice pěkně a zajímavě zpracovaný Sněhový server (http://www.snih.iqnet.cz/index.asp) nebo na lyžování v Jeseníkách (http://www.oku-je.cz/cesky/sport/ski/). Mimoto zde najdeme ještě řadu jiných doplňujících informací jako aktuální počasí regionů, satelitní snímek, družicové snímky pořízené Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), informace o stavu vody v řekách a o stavu ovzduší a další užitečné odkazy na ČHMÚ, výše zmiňovaný ČTK a Meteopress, Intellicast apod.

Weather Underground

http://czech.wunderground.com/

Poslední místo uvádíme především pro jeho zajímavost. V prvé řadě slouží jako vyhledávací služba pro vyhledávání počasí zadaného města a země (zde je výchozí země Czech). Tato služba samozřejmě nezná všechna města v ČR, ale k tomu, abychom se dověděli, které pozná, může pomoci levý nabídkový pruh. Je rozdělen do sedmi částí, z nichž pouze první dvě (US Maps a International) mají české položky. Důležitější z nich asi bude pro nás část International. Zde je seznam všech kontinentů a po zvolení některého z nich se objeví mapka tohoto kontinentu a seznam všech jeho států. Požadovaný stát lze zvolit buď klepnutím na jeho umístění v mapce nebo na jeho název v seznamu. Poté se objeví seznam vybraných míst v tomto státě a po zvolení některého z nich se již dovídáme teplotu, vlhkost, rosný bod, vítr, tlak a stav k aktuálnímu dni a zároveň máme k dispozici i předpověď na noc a následující dva dny. Část US Maps je zaměřena pouze na Spojené státy a má zcela opačnou koncepci. Nejprve zvolíme, co nás bude zajímat (teplota, radarová mapa, teplotní index, ochlazování větrem nebo vlhkost), a po zvolení se objeví mapka Spojených států pro vybrané téma. Na mapce zvolíme některý ze států USA a již se objeví požadovaná informace.

Další odkazy na příbuzné zdroje:

Na českém webu je opravdu mnoho míst, která mají něco společného s počasím. Z těch nejdůležitějších uveďme již zmiňovaný Český hydrometeorologický ústav (http://chmi.cz), stránku Apexnetu s mnoha dalšími odkazy (http://www.apexnet.cz/pocasi/) a opět Apexnet se stránkou dlouhodobé předpovědi (http://www.apexnet.cz/pocasi/a_9811.htm). Na závěr bychom chtěli nabídnout ještě odkaz na Weather Photography (http://atmos.es.mq.edu.au/AMOS/weatherwatch/photos.htm), která sice nepatří k českému webu, ale lze zde nalézt skutečně mnoho okouzlujících fotografií z oblasti počasí.

Zpět na začátek
ÚVT MU, poslední změna 14.11.2011