\"/
\"/ \"/    

Tip na manažer souborů

Pavel Ševeček, ÚVT MU
Ročník II - číslo 4, březen 1992
Citace: P. Ševeček. Tip na manažer souborů. Zpravodaj ÚVT MU. ISSN 1212-0901, 1992, roč. II, č. 4, s. 15-16.
Tematické zařazení: Počítačové sítě obecně, Programy, nástroje
 předchozí článek | následující číslo 

Ve Zpravodaji II/2 byl uveden článek "Manažery souborů", popisující některé z domácích produktů sloužících pro manipulaci se soubory a usnadnění základních funkcí operačního systému MS-DOS.

Většina uživatelů PC si svou práci s počítačem nedokáže bez vhodného souborového manažeru ani představit. Problém je ovšem v tom, že k legálnímu zakoupení zahraničního produktu obvykle chybějí prostředky (Norton Commander verze 3.0 stojí kolem 3500,- Kčs), k levnějšímu domácímu produktu pak zase chybí důvěra. Proto chci čtenářům nabídnout jeden tip, který by mohl napomoci vyřešit problémy s legálním využíváním kvalitních souborových manažerů na MU. Jde o DOS Manažer, který se mi osvědčil především proto, že je dostatečně rychlý, český a přitom spolehlivý, podobá se Norton Commanderu a umí toho opravdu hodně:

Uvedl jsem pouze některé z funkcí programu, které se mně jevily jako zajímavé. Jeho souhrnnou charakteristiku můžete nalézt v již zmíněném článku.

Celkově se produkt jeví jako ucelený a oproti řadě jiných softwarových produktů dotažený. Je celý napsán pouze v asembleru, přitom vykazuje minimum chyb. Navíc je technicky dokonale chráněn tak, že není možno zkopírovat ani distribuční disketu, ani nainstalovaný program přenést na jiný počítač.

Za zmínku stojí i licenční politika firmy GOLEM. Základní cena produktu je 999,- Kčs. Pro dva uživatele je cena 1499,- Kčs, pro tři 1998,- Kčs, pro deset uživatelů 2997,- Kčs. Za každého uživatele nad 10 ks zaplatíte pouhých 50,- Kčs (slovy padesát !). Není divu, že produkt používá již několik tisíc uživatelů.

Zájemci si mohou DOS Manažer prohlédnout a vyzkoušet u autora tohoto článku. Na závěr již jen adresa dodávající firmy:

GOLEM s.r.o., PO Box 66
Rožnov p.Radhoštěm
Zpět na začátek
ÚVT MU, poslední změna 14.11.2011