\"/
\"/ \"/    

Některé zajímavé síťové aplikace v MS-DOSu

Miroslav Ruda, ÚVT MU
Ročník IV - číslo 5, květen 1994
Citace: M. Ruda. Některé zajímavé síťové aplikace v MS-DOSu. Zpravodaj ÚVT MU. ISSN 1212-0901, 1994, roč. IV, č. 5, s. 7-8.
Tematické zařazení: Operační systémy
 předchozí článek | následující článek 

Tento článek představuje čtenářům tři programy pro MS-DOS; dva z nich usnadňují využívání služeb NNTP news a Gopher, třetí je NFS klient, který umožňuje montovat (unixové) disky na počítači s MS-DOSem. Všechny tři programy stručně popíšeme, včetně pokynů k instalaci.

1  TRUMPET NNTP news reader version 1.05 for PC

TRUMPET NNTP news reader umožňuje číst NNTP news z MS-DOSu. Velice snadno se ovládá, protože jeho rozhraní je napsáno v Turbo Vision, a je tedy stejné jako u všech borlandských produktů (tj. přeskakování mezi okny pomocí Tabulátoru, používání horkých kláves jako <ALT>+<zvýrazněné písmeno> apod.). Lze jej ovládat myší.

TRUMPET NNTP news reader je shareware, autor požaduje $10+5 (poštovné), ale dovoluje program měsíc používat na odzkoušení.

Program vyžaduje v paměti packetový driver; spolehlivě pracuje např. s drivery z balíku CRYNWR (dříve Clarkson packet drivers).

Instalace

V adresáři pub/nets/dos/trumpet na anonymním ftp ftp.ics.muni.cz je soubor trmp105e.zip, který obsahuje původní anglickou dokumentaci, spustitelný program a soubor trmp105e.txt s podrobnějším popisem ovládání.

Při prvním použití se objeví setup, který je třeba vyplnit. Toto nastavení se uloží do souboru news.prm. Příklady souboru news.prm jsou rovněž v adresáři pub/nets/dos/trumpet.

Ovládání

Program umožňuje články číst, ukládat, odpovídat na ně, posílat nové, rušit staré apod. Podrobný popis je v souboru trmp105e.txt, ovládání je však natolik intuitivní, že není třeba je podrobněji popisovat. Jako příklad - jedna příjemná funkce pro nalákání případných zájemců: při výběru článku (nebo skupiny) lze začít psát jeho jméno a program sám vyhledá první článek, který jménu odpovídá.

Program lze používat i pod Novellem s jedním hlavním souborem obsahujícím parametry a případné změněné hodnoty některých udajů podle přání uživatele; umožňuje měnit parametry z příkazové řádky, debugging TCP/IP, ... Podrobnosti viz manuál.

2  PC Gopher III

PCgopher je freeware gopher client pro počítač se systémem MS DOS verze 3.3 a vyšší. Velice snadno se ovládá, protože jeho rozhraní je napsáno v Turbo Vision, a je tedy stejné jako u všech borlandských produktů (podporuje myš). Program potřebuje v paměti packetový driver.

Instalace

V adresáři pub/nets/dos/pcgopher na anonymním ftp ftp.ics.muni.cz je uložen soubor pcg3bin.zip, který obsahuje spustitelný program, a soubor pcg3doc.zip, který obsahuje dokumentaci.

Při prvním spuštění je nutné nastavit parametry programu, které se uloží do souboru GOPHER.INI, z něhož se budou příště načítat. Nastavují se dvě položky menu Configure: "Application" a "Network Configuration". Tyto položky jsou dialog boxy, takže se v nich pohybujeme tabelátorem; <Enter> potvrzuje celý box! (Příklady nastavení jsou rovněž v adresáři pub/nets/dos/pcgopher.)

Ovládání

Pokud je nastaven přepínač "New Gopher On Startup", objeví se první stránka ihned, jinak je třeba stisknout <Alt>+<G>. Gopher vytvoří nové okno, v něm vypíše, že načítá informace, a pak tyto informace v okně zobrazí. Je-li během načítání stisknuto <Alt>+<Z>, načítání okamžitě skončí. V menu na obrazovce se pohybujeme šipkami a položky vybíráme pomocí <Enter>. Výběrem položky se vytvoří nové okno a vše se opakuje.

Soubory se ukládají na disk pomocí volby FILE/SAVE (pokud není nastaveno jinak, ukládají se do adresáře, v němž je pcgopher.exe). Podrobný manuál popisující používání, konfigurace, bookmarks aj. viz pcg3doc.zip.

3  Tsoft's NFS klient for MS-DOS

Tento soubor programů umožňuje namontovat pomocí NFS disky z jiných počítačů na počítač se systémem MS-DOS verze alespoň 3.1.

Programy podporují packetové drivery ODI, NDIS a TCP/IP stacky od těchto výrobců: Trumpet TCP ABI, Microsoft (LanMan), Hewlett-Packard, 3Com, Novell LAN WorkPlace (LWP), WatTCP. Autor článku testoval tyto programy s WatTCP.

Programový soubor je shareware, pro univerzitu stojí $15 za jednu instalaci a jsou ještě možné slevy při větším množství zakoupených instalací.

Programy umožňují namontovat disky z unixových počítačů, kde běží NFS démon, pokud je to dovoleno v souboru /etc/exports. Navíc však spolupracují s démony pcnfsd (PC NFS od Sun Microsystems) a bwnfsd (server od Beam and Whiteside's), kteří ověřují login a heslo a podle toho přidělují práva přístupu k souborům. Tito démoni jsou volně šiřitelní a jsou dostupní na Internetu.

Instalace

Následující popis se týká instalace verze s WatTCP, instalace jiných verzí je velmi podobná.

V adresáři pub/nets/dos/tsoft_nfs na anonymním ftp ftp.ics.muni.cz je uložen soubor nfs024-w.zip, který obsahuje soubory

a dokumentaci.

Postup instalace s programy PKTMUX a PKTDRV (umožní vedle NFS používat i jiné programy komunikující pomocí TCP/IP):

  1. do paměti nahrát packetový driver (např. Crynwr packet driver)
  2. spustit PKTMUX; ten podle standardního nastavení dovolí, aby běžely zároveň dva programy komunikujicí pomocí TCP/IP
  3. spustit PKTDRV -lu packet driver pro NFS, který přijímá UDP pakety
  4. spustit rezidentní driver NFSDRV
  5. spustit MOUNT.EXE -a, který podle souboru FSTAB namontuje disky; soubor FSTAB se standardně hledá v adresáři c:etc, což lze změnit nastavením proměnné ETC_DIR
  6. spustit PKTDRV -lt (packet driver pro další program)
  7. nyní lze spustit např. TELBIN
  8. pro odmontování disků lze použít MOUNT -ua

Soubor WATTCP.CFG je konfigurační soubor pro WATTCP. V něm se nastaví parametry sítě a IP adresy.

V souboru fstab se opakují řádky

     počítač:/adresář <volby>

kde volby mohou být:

Popis všech parametrů programu MOUNT a souboru fstab je součástí dokumentace.

pub/nets/dos/tsoft_nfs jsou i příklady souborů FSTABWATTCP.CFG, ukázka dávky pro zavedení NFS a v adresáři pub/nets/dos/pktmux jsou také programy PKTMUXPKTDRV.

Zpět na začátek
ÚVT MU, poslední změna 14.11.2011